Farmers’ sustainable food practices in metropolitan spaces: specific lifestyles or new inequalities? - Université Paris Nanterre Accéder directement au contenu
Communication Dans Un Congrès Année : 2021

Farmers’ sustainable food practices in metropolitan spaces: specific lifestyles or new inequalities?

Les pratiques alimentaires durables des agriculteurs dans les espaces métropolitains : modes de vie spécifiques ou nouvelles inégalités ?

Magali Hulot

Résumé

When metropolitan rural spaces appear to be idealized because of the proximity they seem to provide to sustainable food, the aim of this communication is to question the way they are experienced, practised, inhabited through farmers’ food practices. We want to show how farmers’ food practices in metropolitan rural spaces question the paradigm of sustainability. Our hypothesis is the following one: in these spaces, multiples food models are in ‘co-presence’ and in interaction, between the diffusion of urban food models and other food models which seem to be imbued with rurality. To what extent farmer’s food practices are constituent of specific lifestyles and/or of diffusion’s processes of more urban food systems? Do they contribute to reveal inequalities through the paradigm of durability? To answer these questions, we employed self-narratives of farmers living in the French department of Seine-et-Marne localised at the east of the Region Île-de-France. This methodology allows us to understand farmers’ food, professional and personal trajectories and how their food model, which will be qualified, include or not the paradigm of sustainability and for what reasons. Firstly, first surveys show a hybridization of farmers’ food practices in metropolitan rural spaces, between the appropriation of norms of sustainability and reinvention of food knowledges and food cultures. Thus they contribute to reveal farmers’ specific lifestyle in metropolitan rural spaces and new ways of understanding city-countryside links and rurality. Secondly, the paradigm of sustainability seems to question and to transform food practices, which could be unequally appropriate by farmers in metropolitan rural spaces. Thus the emergence of sustainable and alternative food systems could conduct to the marginalization and even exclusion of some spaces and farmers. Complementary surveys are in progress.
Alors que les espaces ruraux métropolitains semblent être idéalisés en raison de la proximité qu'ils semblent offrir à l'alimentation durable, l'objectif de cette communication est de questionner la manière dont ils sont vécus, pratiqués, habités à travers les pratiques alimentaires des agriculteurs. Nous voulons montrer comment les pratiques alimentaires des agriculteurs dans les espaces ruraux métropolitains remettent en question le paradigme de la durabilité. Notre hypothèse est la suivante : dans ces espaces, de multiples modèles alimentaires sont en " co-présence " et en interaction, entre la diffusion de modèles alimentaires urbains et d'autres modèles alimentaires qui semblent imprégnés de ruralité. Dans quelle mesure les pratiques alimentaires des agriculteurs sont-elles constitutives de modes de vie spécifiques et/ou de processus de diffusion de systèmes alimentaires plus urbains ? Contribuent-elles à révéler les inégalités à travers le paradigme de la durabilité ? Pour répondre à ces questions, nous avons utilisé les récits d'agriculteurs vivant dans le département français de la Seine-et-Marne, situé à l'est de la région Île-de-France. Cette méthodologie nous permet de comprendre les trajectoires alimentaires, professionnelles et personnelles des agriculteurs et comment leur modèle alimentaire, qui sera qualifié, intègre ou non le paradigme de la durabilité et pour quelles raisons. Tout d'abord, les premières enquêtes montrent une hybridation des pratiques alimentaires des agriculteurs dans les espaces ruraux métropolitains, entre appropriation des normes de durabilité et réinvention des savoirs et des cultures alimentaires. Elles contribuent ainsi à révéler le mode de vie spécifique des agriculteurs dans les espaces ruraux métropolitains et de nouvelles façons de s'alimenter.
Fichier non déposé

Dates et versions

hal-04335189 , version 1 (11-12-2023)

Identifiants

  • HAL Id : hal-04335189 , version 1

Citer

Magali Hulot. Farmers’ sustainable food practices in metropolitan spaces: specific lifestyles or new inequalities?. 8th EUGEO Congress on the Geography of Europe, Association of Geographical Societies in Europe, Jun 2021, Prague (CZ), Czech Republic. ⟨hal-04335189⟩
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