Including farmer’s food practices in food policies - Île-de-france (France) - Université Paris Nanterre Accéder directement au contenu
Communication Dans Un Congrès Année : 2021

Including farmer’s food practices in food policies - Île-de-france (France)

Intégrer les pratiques alimentaires des agriculteurs dans les politiques alimentaires - Île-de-france (France)

Magali Hulot

Résumé

French food politics since the 2000’s intend to develop from farm-to-fork strategies, to reach a certain regional food self-sufficiency. They intend to facilitate the emergence of a sustainable food model for urban consumers. Rural space is perceived only as a food production place, an idealized place of food proximity and abundancy: farmers’ food practices are not included in these politics. Yet they are important to be taken into consideration because these actors have a particular connection to food: strategies they pursued to feed themselves, their ability to auto-consume a part of their productions, question the ability of the food system to be sustainable for everyone from everywhere. Methodology is based on farmers’ self-narratives located at the east of the Region Île-de-France (France) and on the analyse of French food politics since the 2000’s. First surveys show that farmers develop different strategies to feed themselves, which depend on the food production they belong and the possibility they have to auto-consume their production. They reveal also that farmers’ food practices in metropolitan rural spaces are a hybridization between the appropriation of sustainable norms and the reinvention of food knowledges and cultures (Vandenbroucke, Delfosse, 2019). It appears that some farmers are excluded of the sustainable food model, which question the ability of the food system to be just. It is therefore important that food politics take into account agricultural situations, because an image of food proximity shouldn’t erase the diversity of situations et the multiple answers that are needed to provide.
Les politiques alimentaires françaises depuis les années 2000 visent à développer des stratégies de la ferme à l'assiette, afin d'atteindre une certaine autosuffisance alimentaire régionale. Elles entendent faciliter l'émergence d'un modèle alimentaire durable pour les consommateurs urbains. L'espace rural n'est perçu que comme un lieu de production alimentaire, un lieu idéalisé de proximité et d'abondance alimentaire : les pratiques alimentaires des agriculteurs ne sont pas incluses dans ces politiques. Pourtant, elles sont importantes à prendre en compte car ces acteurs ont un rapport particulier à l'alimentation : les stratégies qu'ils ont poursuivies pour se nourrir, leur capacité à autoconsommer une partie de leurs productions, interrogent la capacité du système alimentaire à être durable pour tous et partout. La méthodologie est basée sur des récits d'agriculteurs situés à l'est de la région Île-de-France (France) et sur l'analyse des politiques alimentaires françaises depuis les années 2000. Les premières enquêtes montrent que les agriculteurs développent différentes stratégies pour se nourrir, qui dépendent de la production alimentaire à laquelle ils appartiennent et de la possibilité qu'ils ont d'autoconsommer leur production. Elles révèlent également que les pratiques alimentaires des agriculteurs dans les espaces ruraux métropolitains sont une hybridation entre l'appropriation de normes durables et la réinvention de savoirs et de cultures alimentaires (Vandenbroucke, Delfosse, 2019). Il apparaît que certains agriculteurs sont exclus du modèle alimentaire durable, ce qui remet en cause la capacité du système alimentaire à être juste. Il est donc important que les politiques alimentaires tiennent compte de la situation agricole.
Fichier non déposé

Dates et versions

hal-04335231 , version 1 (11-12-2023)

Licence

Paternité - Pas d'utilisation commerciale

Identifiants

  • HAL Id : hal-04335231 , version 1

Citer

Magali Hulot. Including farmer’s food practices in food policies - Île-de-france (France). RGS-IBG Annual International Conference, RGS-IBG, Aug 2021, Londres, United Kingdom. ⟨hal-04335231⟩
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